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DEFINITION OF THE ISSUE:
IBIS defines the derivation of “IBIS Data” consisting of I-V, V-T, ISSO and voltage thresholds for a device under test. IBIS Data assumes that the buffer rail terminals are supplied by specific rail voltages prescribed by the [Voltage Range], [Pullup Reference], [Pulldown Reference], [POWER Clamp Reference], [GND Clamp Reference], and [External Reference] (“[*Reference]”) keywords. These voltages are measured relative to the test fixture reference.
IBIS has assumed that the test fixture reference is “Ground”, and that the voltage of “Ground” was 0.0 V relative to the “Simulator Reference Node” (often refered to as “Node 0”). This assumption was made when data rates were 20 Meg. Data rates are now 56,000 Meg (56 Gig), and “Ground” is no longer a valid concept. At these high data rates, voltages at I/O buffer terminals must be measured relative to a local signal reference, and the only possible local signal references in an I/O buffer must be one of the rail terminals of the I/O buffer. 
This BIRD introduces a new optional IBIS [Model] sub-parameter Reference_terminal which will specify the rail reference terminal that shall be used to make all voltage measurements at all the terminals of the I/O buffer (excluding control terminals such as the stimulus and enable terminals which shall be relative the simulator reference node, e.g. Node 0).
This BIRD shall also define which rail terminal shall be the reference terminal when the Reference_terminal is not specified.
Note that this BIRD only defines the reference terminal to use when making voltage measurements at the terminals of an I/O buffer. This BIRD does not define how the voltage measurements should be compared to measurement thresholds in the IBIS model when the voltages measured at the rail terminals relative to the Reference_terminal are not the same as the DC Values defined by the keywords [Pulldown Reference], [Pullup Reference], [GND Clamp Reference], [POWER Clamp Reference] or [External Reference].


SOLUTION REQUIREMENTS:
The IBIS specification must meet these requirements:
Table 1: Solution Requirements
	Requirement
	Notes

	1. Allow a model maker to specify the I/O buffer rail terminal to be used for all simulation voltage measurements.
2. Define the rail terminal to be used for all simulation voltage measurements when the model make does not specify one.
	



SUMMARY OF PROPOSED CHANGES:
This BIRD address this confusion by using a new optional [Model] sub-parameter Reference_terminal that specifies rail terminal that the EDA tool should use as a reference terminal for all measurements at the I/O buffer terminals.

PROPOSED CHANGES:
Add to section 6.1, somewhere before [Model Spec]

Sub-Param:	Reference_terminal
Required:	No
Description:	This sub_parameter defines the terminal used as the reference terminal for voltage measurements at all rail and and I/O terminals of the buffer model.
Usage Rules:	The value of Reference_terminal shall be one of the following
pulldown_ref
pullup_ref
gnd_clamp_ref
power_clamp_ref
ext_ref
pulldown_ref and pullup_ref are illegal for input models. If there is an [External Model] in the model then the Reference_terminal must be one of the ports of the [External Model], the following table contains the mapping between the allowed values of the Reference_terminal and the [External Model] port names:
pulldown_ref		A_pdref
pullup_ref		A_puref
gnd_clamp_ref	A_gcref
power_clamp_ref	A_pcref
ext_ref			A_extref

The voltage at an I/O or rail terminal shall be:
Voltage at terminal = V(terminal,Reference_terminal)+[Reference_terminal Reference]
Where [Reference_terminal Reference] is defined by the following table
Reference_terminal	[Reference_terminal Reference]
------------------------	--------------------------------------
pulldown_ref		[Pulldown Reference]
pullup_ref		[Pullup Reference]
gnd_clamp_ref	[GND Clamp Reference]
power_clamp_ref	[POWER Clamp Reference]
ext_ref			[External Reference]

Other Notes:	If a [Model] does not have a Reference_terminal sub-parameter then
If any one of the keywords [Pulldown Reference], [Pullup Reference], 
[GND Clamp Reference], [POWER Clamp Reference] or [External Reference] have a value of 0.0 V, then:
All the terminals that have a value of 0.0 V shall be shorted together and any one of these terminals can be used as the Reference_terminal.
If none of the keywords [Pulldown Reference], [Pullup Reference], 
[GND Clamp Reference], [POWER Clamp Reference] or [External Reference] have a value of 0.0 V, then:
The EDA tool can choose any of these terminals as the Reference_terminal depending on the I/O buffer Model_type.

[bookmark: _Hlk477898623][bookmark: _GoBack]Change on page 72:
The absolute GND is the reference for the V_fixture voltage and the package model equivalent network. It can also serve as a reference for C_comp, unless C_comp is optionally split into component attached to the other reference voltages.
to
For a device under test, C_comp may be treated as connected to the test fixture reference node which in SPICE-to-IBIS simulations may be the simulator reference node “GND” or Node 0. If C_comp is not split into rail terminals using sub-params C_comp_pullup, C_comp_pulldown, C_comp_power_clamp and/or C_comp_gnd_clamp the EDA tool should connect C_comp to the Reference_terminal or split it among the rail terminals as the EDA tool or User chooses.

BACKGROUND INFORMATION/HISTORY:
Walter Katz gave a presentation “IO_Buffer_Reference_Terminal” in the June 7, 2016 IBIS-ATM meeting, describing this issue.
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